Christine Venhuizen start in Bosloop Malden

Interview van Christine Venhuizen door Matthee Moons (Journalist 1Heumen)

De Bosloop in Malden komt er weer aan: op zondag 6 november zullen weer honderden lopers en loopsters aan de start verschijnen om hun ronde door de prachtige bossen van Heumensoord te maken.

Onder hen een opvallende atlete: Christine Venhuizen, Keniaanse van geboorte en een lokale toploopster: onlangs zegevierde zij in Molenhoek bij het Molenhoekse Makkie. Christine is woonachtig in Nijmegen en zij is pas op latere leeftijd begonnen met lopen.

Personalia

Christine: “35 jaar geleden ben ik geboren in Nairobi, Kenia als Christine Wangari. Mijn jeugd bracht ik door in Birisha een dorp in de buurt van Nyeri.

De taal was thuis Kikuyu, maar op school moesten we Engels en Swahili spreken. In die tijd deed ik nog niet aan sport, want ik had altijd last van een bloedneus, wat mogelijk door de hoogte (2400 meter) kwam. Na de middelbare school ging ik werk zoeken in de stad Nyahururu.”

Martijn

“Toen ik 20 was, ontmoette ik Martijn Venhuizen. Hij begeleidde Keniaanse atleten en combineerde zijn vakantie met een bezoek aan de atleten in hun thuisland. Ik werkte op dat moment (2001) in een hotel en ontmoette hem daar. We raakten bevriend en we trouwden in 2003 in Kenia.”

Naar Nederland

“In 2004 verhuisde ik naar Nederland, naar Lienden. Allereerst moest ik een inburgeringscursus volgen; dat ging goed en ik kan nu goed Nederlands spreken. We kregen twee kinderen: Björn, die nu 13 is en Alyn: zij is nu 8. Later zijn we verhuisd naar Nijmegen, waar ik nu nog woon en me heel thuis voel. De Nederlandse nationaliteit heb ik in 2009 gekregen.”

Hardlopen

“Tot 2005 deed ik weinig aan sport, terwijl mijn man Martijn juist veel bezig was in de atletiek. Hij zei me meer te bewegen en kocht hardloopschoenen voor mij; ik ben gaan hardlopen en liep al snel mijn eerste wedstrijd: de Terploop in Heumen. Ik won de 10 km in 43 min en kreeg hiervoor een envelop met geld. Dat stimuleerde me om méér te lopen.

Ik werd lid van het Seven Hills running team: Martijn was hier jeugdtrainer en Has van Cuijk de hoofdtrainer. Van Has heb ik veel geleerd, hij was als mijn vader. Helaas is hij enkele jaren geleden veel te vroeg overleden. De woorden van Has Cuijk blijven voor altijd gegrift in mijn hart “BLIJF RENNEN!!”

Cifla

“Nu loop ik bij Atletiekvereniging Cifla en train 9x per week. Mijn favoriete afstand is de 10 km en mijn PR is 35.35 min. Gelukkig heb ik ook 2 sponsors:  Newline International uit Denemarken en het LoopCentrum uit Horst. Daardoor kan ik wedstrijden in het buitenland lopen, maar ook familie in Kenia bezoeken.”

Doelen

“Mijn doelen zijn voorlopig: lekker lopen, geen blessures. Ik hoop mijn tijden op de 10 km te verbeteren. Ook hoop ik anderen te kunnen stimuleren te gaan hardlopen en dan doel ik met name op vrouwen uit andere culturen.”

Bosloop

“Daar heb ik echt zin in. Het is een mooi parcours en ik hoop een mooie strijd te kunnen leveren met Miranda Boonstra.”

 

Christine Venhuizen-1

Christine Venhuizen

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.